Nieuwsbrief november 2017


Het gaat goed met de speel-o-theek Speuln’derwies nu ze vanaf september in een lokaal van OBS de Marskramer zitten. ‘Je loopt er sneller binnen. Ouders staan om kwart over twee op het schoolplein te wachten op hun kind. De plek van de speel-o-theek is veel uitnodigender dan in de voormalige bibliotheek in Marsdijk. De laatste jaren viel daar ook nog eens de verwarming uit’, zegt vrijwilligster Franny Trompert. De speel-o-theek heeft er dertien leden bijgekregen en heeft er nu zevenenzestig in totaal. ’Voor de prijs van een spelletje, €25,50 per jaar, ben je al lid en kun je drie artikelen per keer meenemen’. Speelgoed voor kinderen tot 12 jaar Bij de speel-o-theek kunnen ouders voor (hun) kinderen tot twaalf jaar speelgoed lenen. Het meeste uitgeleende speelgoed is voor kinderen van vier tot zeven jaar. Speelgoed uitproberen is vaak een reden om het bij de speel-o-theek te lenen. Of om de motoriek van je kind te oefenen. Sommige mensen willen in principe geen speelgoed kopen. Over het algemeen is er een vaste groep leners die regelmatig komt. De leden komen uit alle wijken van Assen. 

Populair zijn de plankjes van Kapla. ‘Daar mogen we wel een kopie van hebben’, zegt Franny. Maar ook de aquabaan, duplo en de verjaardagdoos waar zes tot zeven artikelen in zitten zoals bingo en twister zijn favoriet. Het speelgoed van de speel-o-theek is ingedeeld in acht verschillende groepen zoals ontwikkelingsspeelgoed, fantasiespeelgoed, puzzels of gezelschapsspellen. ‘We kopen vooral duurzaam speelgoed in. Soms gaat iets al vijftien tot twintig jaar mee. Maar we houden ook de trends van het nieuwste speelgoed bij’.

Momenteel is de speel-o-theek met drie vrijwilligers woensdagochtend en vrijdagmiddag open. ‘Het liefst lenen we ook een derde dagdeel speelgoed uit’, zegt Franny. ‘We hebben dan wel meer vrijwilligers nodig. Het kost je twee uur per week. Als je dit één keer per maand wil doen, is het ook goed’. Kinderen kun je meenemen en je betaalt de helft van de contributie. Mensen die minder geld te besteden hebben kunnen via www.assen.nl/kindpakket een aanvraag doen om een vergoeding te krijgen voor het lidmaatschap van de speel-o-theek.